Училищните директори искат присъствена учебна година, независимо от COVID-19. Това съобщи

...
Училищните директори искат присъствена учебна година, независимо от COVID-19. Това съобщи
Коментари Харесай

Училищните директори искат присъствена учебна година, независимо от COVID-19

Училищните шефове желаят присъствена образователна година, без значение от COVID-19. Това заяви Диян Стаматов - ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България (СРСНПБ) и шеф на 119-то Средно учебно заведение „ Акад. Михаил Арнаудов “ в София.

„ Поискахме да сме в присъствен формат през образователната година, без значение от двата казуса - с COVID-19 и с финансирането на учебните заведения и детските градини със средства за енергийни източници, тъй като това ще са двете съществени провокации за образованието през новата образователна година “, разяснява ръководителят на СРСНПБ след среща със служебния министър на образованието Сашо Пенов, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Поговорихме по няколко тематики, като уверихме, че ще поставим всички старания за спокойното започване на новата образователна година. Помолихме, посредством просветителния министър, страната да поддържа просветителните институции с повече средства поради енергийната рецесия. Министър Сашо Пенов се ангажира да сложи въпроса, обвързван с енергийния проблем, на държавно равнище и подсигурява, че страната не може да си разреши да не поддържа предпочитано с доставка на енергийни източници учебните заведения, детските градини и просветителните институции, както и с спомагателна финансова опция поради предстоящите по-високите цени на енергийните запаси “, сподели Диян Стаматов.

Той посочи, че през новата образователна година са необходими повече средства за учебните заведения и детските градини за газ, тъй като тези разноски, най-вероятно ще са с 60-70% по-високи, а такива средства в този момент няма в бюджетите на просветителните институции.

Училищата в страната са 2700, а детските градини са 2500, заяви ръководителят на СРСНПБ.„ В Добрич съвсем цялата област е газифицирана, в останалите области на страната ситуацията с газифицирането на просветителните институции е друго. В София има просветителни институции, които се отопляват на газ, на централно отопление, на електричество и на пелети “, разяснява Стаматов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР